Vlaamse Kleinkunst

Vlaamsche kleinkunst is een vergeten muziektak in onze hedendaagse tijd. Het is een muziekstijl die in ons land haar succes in de jaren ’60 en ’70 kende. Enkele namen uit deze periode zoals William Vermandere of Jef Vanuytsel doen wellicht bij sommigen wel nog een belletje rinkelen. 

 

In Vlaanderen wordt de naam "kleinkunst" vooral gebruikt voor zangers en muziekgroepen die zingen in het Nederlands, met een eenvoudig, meestal akoestisch instrumentarium. 

 

Dit in tegenstelling tot rock, een stijl waarmee eerder het Engels wordt geassocieerd en een uitgebreidere, versterkte bezetting. In kleinkunstnummers ligt de nadruk op de tekst, die vaak maatschappijkritisch is. Het genre kan vergeleken worden met het Franstalige chanson van onder andere Jacques Brel en heeft veel invloeden uit de volksmuziek

 

Sinds de oprichting in 1966 van een afdeling kleinkunst aan de Antwerpse Studio Herman Teirlinck (onderdeel van de Artesis Hogeschool Antwerpen) kwam kleinkunst in de jaren 70 in opkomst. Voorbeelden van Vlaamse kleinkunstartiesten zijn: Zjef Vanuytsel, Jan De Wilde en Willem Vermandere

 

Typische Nederlandse kleinkunstenaars zijn Boudewijn De Groot, Wim Sonneveld en Herman Van Veen.

 

Kleinkunst is een term die Nederlandstalige muziek, zangers en tekstschrijvers omschrijft. Kleinkunst houdt het midden tussen folk en cabaret. Vroeger groeide kleinkunst vaak vanuit de traditionele Nederlandstalige volksmuziek maar tegenwoordig staat het wat dichter bij popmuziek. Soms is het moeilijk te bepalen waar de grens ligt tussen kleinkunst, het levenslied (schlagers), volksmuziek en Nederlandstalige rock of popliedjes. Over het algemeen is kleinkunst weinig commercieel, de teksten zijn vaak verfijnder en meestal worden akoestische instrumenten gebruikt.

Het woord kleinkunst komt oorspronkelijk uit het Duits en is de door Jean-Louis Pisuisse (Nederlandse cabaretier in het begin van 20e eeuw) overgenomen omschrijving van het Franse begrip cabaret-artistique (kunst in een kroeg), later een aanduiding voor de amusementskunst in het algemeen.